Rosteriet

Hej och välkommen till Kaffeverkstan, ett småskaligt kafferosteri i Sigtuna.

Jag som dragit igång Kaffeverkstan heter Jesper Andersson och har efter 25 år som icke kaffedrickare de senaste åren nördat ner mig ordentligt i kaffe. Många av er som kommer i kontakt med Kaffeverkstan vet troligen att jag tävlar på cykel, för er som inte känner mig kan jag kort berätta att jag under de senaste tio åren har elitsatsat på mountainbike. Jag fick ofta höra att jag inte va någon riktig cyklist då jag inte drack kaffe...det tar jag igen nu! 

Olika bönor i kombination med olika rostningar och självklart bryggmetoder ger väldigt varierande smak på den slutgiltiga koppen kaffe! I dagsläget rostar jag ett ekologiskt kaffe från Rwanda som fungerar lika bra som espresso som i en vanlig bryggare. Min ambition är att rosta och förse dig som kaffedrickare inte bara en kopp kaffe utan en smakupplevelse och en stund av tillfredsställelse och njutning. Jag har tyvärr inte hunnit införskaffa någon stor kvarn ännu och säljer därför kaffet i form av hela bönor, på så vis behåller man dessutom maximalt med smak! 

Under kontaktfliken hittar ni en mailadress om ni vill göra beställningar eller om ni har några frågor!

Tack på förhand!

Kort om att rosta kaffe
Rosteriet är verkligen småskaligt, den rosten jag använder rostar ungefär ett kilo åt gången.

När rosten har rätt temperatur släpps bönorna ned i maskinen och magin börjar så smått ta form. Först torkas bönorna, när de är torra börjar de få färg. Då bönorna nått en viss temperatur förångas vatten i bönans inre, när ångan skall ut uppstår ett poppande ljud, i kaffevärlden pratar man om first- och second crack. Rostar man vidare in i och förbi second crack får man ett väldigt mörkt kaffe. Man förlorar en hel del av de spännande smakerna i kaffet och istället känner man just mycket smak av själva rostandet. Kaffet från Rwanda rostas till strax efter first crack, det ger ett mellanrostat kaffe där man finner en hel del spännande smaker i sin kopp fylld med njutning.