Brygguide

Det finns många sätt att brygga kaffe på, en del bryggmetoder passar en del kaffen bättre än andra. Här kommer några korta ord om hur olika bryggmetoder fungerar. Det här materialet fotograferade jag ursprungligen för en kaffeskola jag tog fram tillsammans med Kaffecompagniet.

AEROPRESS
Aeropressen är kanske det snabbaste sättet att tillreda en rykande kopp gott kaffe på. Från det att du känner suget till att du står där med koppen i din hand behöver det inte ta mer än någon minut. Bryggarens ringa storlek och låga vikt gör den dessutom lämplig att ha med sig på resande fot.
Det behöver du
Aeropress med filter
Kaffe av önskad malningsgrad*
Kvarn
Kokande vatten
Våg / Kaffemått
Tidtagarur

Malningsgrad: Grovmalet (bistromalet)
Bryggtid: 2 minuter
Dosering: Ca 16-18 gram till en full Aeropress

Metod
Det finns två olika sätt att använda Aeropressen på, den tänkta metoden samt en inverterad teknik som enligt många ger ett bättre resultat.
Börja med att väga upp och mala kaffet. Placera kolven med gummidelen uppåt, trä på cylindern med filtersidan uppåt men avvakta med att skruva på filterhållaren. Häll i det nymalda kaffet i cylindern. Slå på timern och häll samtidigt på kokande vatten, nästan upp till kanten. Rör om och fyll på ytterligare vatten till dess att vattnet når strax under kanten igen. Under tiden som kaffet drar placerar du ett filter i filterhållaren och skruvar det på plats. När ungefär en minut har gått tar du en kopp eller kanna så som bilden visar och vänder på Aeropressen. Vänta tills dragtiden är 2 minuter och pressa sedan ned kolven och ut kommer ljuvligt kaffe. Pressa antingen i en kanna eller direkt ner i koppen.
* I detta exempel använder vi grovmalet kaffe, men Aeropress kan med fördel användas med alla malningsgrader beroende på önskat resultat.
Väg kaffetHäll på vatten och rör omVänd AeropressenPressa efter 2 minuter
PRESSKANNA
Presskanna, Bistro, franskpress -kärt barn har många namn. En ytterst enkel och smidig bryggmetod som är svår att misslyckas med.
Det behöver du
Presskanna
Kaffe
Kvarn
Vatten värmt till 94-96 grader
Våg / Kaffemått
Tidtagarur

Malningsgrad: Grovt
Bryggtid: 4 minuter
Dosering: 7 gram kaffe per 1 dl vatten

Metod
Koka upp vatten i en vattenkokare. Under tiden som du maler kaffet kan du förvärma presskannan med kokande vatten. Häll sedan bort vattnet och fyll på med det malda kaffet. Häll önskad mängd vatten över kaffet samtidigt som du startar timern. Rör om. Här finns det två skolor, ena säger att man inte bör röra om ytterligare men vi föredrar att man rör om igen efter ca en minut. När fyra minuter har gått skjuter du ner locket i kannan och pressar sedan ner filtret så att kaffet hamnar i botten, pressa inte alltför hårt utan sluta när ett motstånd uppstår. Servera genast, och undvik att hälla upp det sista i botten eftersom det ofta innehåller lite mer partiklar som kan ge en bitter smak.
Tips: Om det går trögt att pressa ner filtret, backa upp det ett par mm och pressa sedan igen.
DROPPBRYGG
Det här är egentligen inget nytt men har på senare tid blivit väldigt populärt. En metod man kan komma igång med på några minuter men som kan ta en livstid att bemästra.
Det behöver du
Filterhållare i porslin
Filter
Kanna
Kaffe
Kvarn
Vatten värmt till 94-96 grader gärna i en kanna med smal pip
Våg
Tidtagarur

Malningsgrad: Bryggmalet
Bryggtid: ca 3 minuter
Dosering: 7 gram kaffe per 1 dl vatten

Metod
Placera filtret i filterhållaren och ställ på valfri kanna eller kärl. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll på ett par dl. Detta gör vi för att förvärma porslinet samt ta bort eventuell papperssmak från filtret (visas ej på bilderna nedan). Töm ut vattnet ur kannan från sköljningen och häll ner det malda kaffet i filtret. Häll en liten mängd av vattnet i cirkelrörelser med en jämn långsam stråle över kaffet, och se till att allt kaffe fuktas och låt det blomma (skumma) under ca 30 sekunder. Fortsätt sedan att hälla vattnet med en jämn stråle i cirkelrörelser över kaffet till dess att den doserade mängden vatten hamnat i kannan. Hela förfarandet bör ta ungefär tre minuter, du kan justera tiden genom att mala kaffet annorlunda, ett finare kaffe ger en längre genomrinning.
Tips: Använd malningsgraden som ett verktyg för att få den smak du vill på kaffet. Generellt ger en något finare malning ett kraftigare kaffe och ett grövre malet kaffe mindre beska. Man måste dock hålla sig inom ett visst spann, eftersom kaffet annars lätt blir över- eller underextraherat.